Posts from: October 2018
Att motverka stress med kreativitet – 10 tips
1. Inför kritikstopp. Om så bara för idag. Ständig kritik av det du gör tröttar ut dig och förhindra kreativitet. Låt kritiken vila. 2. Ha otydliga mål. Om du vet på pricken hur något ska bli finns inte mycket utrymme för utforskande. Låt slutresultatet vara något som ska skapas, inte något på förhand bestämt. På…
Kan vår anknytning till naturen repareras?
Ekopsykologer har länge pratat om att vi moderna stadsmänniskor ofta präglas av en slags ”otrygg anknytning” till naturen. Denna terminologi har förstås lånats från utvecklingspsykologin, där anknytningsmönstret snarare beskrivs i relation till mamman eller någon annan primär anknytningsperson. Men ekopsykologerna menar att vi egentligen även har en anknytningsrelation till naturen – vi är ju faktiskt…
“Det Kreativa Uttrycket som Kraftkälla” – nytt handledningsmaterial för konstpedagoger
Nu börjar det äntligen bli klart! Det senaste halvåret har jag tillsammans med Betaniastiftelsen arbetat med ett material som riktar sig till ledare för kreativa verksamheter, såsom konstpedagoger, körledare, museipedagoger, de som jobbar i filmverkstäder etc, och som fokuserar på dels den skapande processens kreativa potential, dels på hur en kan bemöta psykiska ohälsa bland…
Ställ livsfrågor i fokus snarare än diagnoser
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson skriver på Expressens debattsida om hur barns och ungas psykiska ohälsa ökar, och hur detta behöver tas på stort allvar. De menar, utifrån rapporter och statistik som Socialstyrelsen har tagit fram, att såväl sökandet av psykiatrisk vård som psykiatrisk diagnostisering i gruppen unga har ökat markant de senaste…
De livsviktiga mellanrummen
Följande dikt är för mig en påminnelse om vikten av mellanrummen – vikten av att ta oss tid till ingenting, till oplanerad tid, reflektion och till att inte hela tiden åstadkomma något. What makes a fire burn is space between the logs,a breathing space. Too much of a good thing, too many logs packed in too tight can douse…
Varför existentiella frågor hör hemma i primärvården
Tidigare i år fick jag äran att skriva kapitlet “Existentiella frågor i primärvården” i Psykologförbundets antologi Psykolog i Primärvård. Under primärvårdspsykologernas nätverksdagar presenterade jag samma ämne, och det var väldigt spännande att ta del av responsen, som var oväntat god. Ett motstånd Oväntat, därför att min erfarenhet är att det hos många finns ett motstånd…
Paul Hawken inger hopp i en osäker tid
Paul Hawken är en inspirerande författare vars nya bok ”Project Drawdown – the most comprehensive plan ever proposed to reverse global warming” jag läser för närvarande. Han pratar i denna intervju om boken i korthet. Men för den som inte orkar lyssna på hela intervjun summerar jag här huvuddragen. Att hantera sin klimatångest För det…